donderdag 9 mei 2024 t/m maandag 20 mei 2024

Feest van de Geest in Diever en Dwingeloo

Datum: 
 donderdag 9 mei 2024 t/m maandag 20 mei 2024
Tijdstip: 
 13:00 uur  - 17:00 uur
Locatie: 
 Pancratiuskerk Diever, Nicolaaskerk Dwingeloo en de Brug-es kerk Dwingeloo

Wanneer precies:
Donderdag 9 mei (Hemelvaart)
Zaterdag 11 mei
Zondag 12 mei
Zaterdag 18 mei
Zondag 19 mei (1e Pinksterdag)
Maandag 20 mei (2e Pinksterdag)


Rond Hemelvaartsdag en Pinksteren openen de kerken in den lande weer de deuren voor het tweejaarlijkse evenement van Kunst in Kerken. Ook de Brug-Es kerk, de Nicolaaskerk en de Pancratiuskerk doen in de regio Overijssel en Zuid-West-Drenthe weer mee. Het thema is dit jaar: Troost. De betekenis van Pinksteren is belangrijk en moet in de kunst uitvoering doorklinken.

Welke kunstenaars geven vorm aan dit project?
In de Brug-es kerk zijn dat: Marina van der Werf, Manon Vos, Margot Holtes, Marjan Grimme en Nina Lakke.
In de Nicolaaskerk zijn dat: Mirjam Linschooten en Wout van Doornik.
In de Pancratiuskerk zijn dat Jolanda Smit en Els Klarenbeek.


BRUG-ES KERK

Marina van der Werf
In 1992 behaalde ik mijn diploma aan de kunstacademie Minerva richting grafisch ontwerpen. Deze opleiding volgde ik in de avonduren. Overdag volgde ik lessen in portretschilderen, modeltekenen en zeefdrukken. Mijn afstudeerproject was het maken van een kunstenaarsboek, een reisverslag van een 3 maanden durende fietstocht door Duitsland.
Zo'n 7 jaar geleden ben ik met een groep gaan langlaufen in Zwitserland. Daar is toen het idee ontstaan om kussentjes te gaan maken voor rondtrekkende nomadenstammen. De kussens ben ik gaan verkopen op kunstmarkten. Om de kraam mooier te maken besloot ik ook wandkleden te gaan maken. Ik stond met mijn kraam op de kunstmarkt van Giethoorn toen ik benaderd werd om mee te doen met het festival Feest van de Geest.


Kunstgreep
Wij zijn Marjan Grimme, Margot Holtes, Nina Lakke en Manon Vos. Sinds 2015 zijn we samen met Ulie van Ittersum en Lotte van Sleen een Kunstenaars Collectief gestart en noemen wij ons Kunstgreep. Nadat we allemaal deel hadden genomen aan de tentoonstelling “De geheimen van Oldengaerde” in september 2015 wilden we graag samen verder. We inspireren elkaar, bespreken elkaars werk, nemen deel aan exposities en willen vooral anderen deelgenoot maken van ons werk.
Nu 9 jaar later is het mooi dat we weer neer mogen strijken in Dwingeloo. Deze keer in de Brug-Es kerk voor het thema: Feest van de Geest.
In de Brug-Es kerk zijn we in februari hartelijk ontvangen door Andre en Wil en hebben we kennis kunnen maken. Wie zijn wij? En wat zijn de kenmerken van de gemeenschap in Dwingeloo? In het kader van het thema Troost hebben we werken gemaakt die afgestemd zijn op de Brug-Es kerk en op de gemeenschap. We zijn vereerd dat we gedurende drie weekenden onze kunst in jullie kerk mogen hangen. Tijdens Hemelvaart en Pinksteren zullen we om de beurt zelf aanwezig zijn in de kerk.


NICOLAASKERK

Mirjam Linschooten (1976)
Als multi-disciplinair kunstenaar werk ik onder meer met film, fotografie, collage en tekst. In mijn projecten onderzoek ik hoe we in het heden omgaan met beladen onderwerpen, zoals koloniaal erfgoed, of de rol van vrouwen in de maatschappij. Vaak werk ik hierbij samen met mede-kunstenaars en lokale gemeenschappen.
Voor het thema troost in de Nicolaaskerk heb ik een serie collages gecreëerd. Troost is iets ontwapenends en nodigt uit om kwetsbaar te durven zijn, wat soms moed vraagt. Het zijn kenmerken die traditioneel aan vrouwen zijn toegeschreven; in plaats van dit als ‘zacht’ of ‘fragiel’ te zien, wil ik de kracht die erin schuilt tonen door afbeeldingen van Maria, het vrouwelijke symbool van troost, samen te brengen met krachtige vrouwen waaronder, wetenschappers, kunstenaars en vrijheidsstrijders.
Zie voor meer werk en informatie: www.mirjamlinschooten.com


Wout van Doornik
Ik ben pottenbakker. Ik werk de laatste jaren uitsluitend met porselein, die prachtige witte, doorzichtige klei met z’n mooie klank. Al mijn werk draai ik op het pottenbakkerswiel en decoreer ik met een klein penseel. Puur ambachtelijk dus.
Het thema is: “Troost”. Troost is er in gradaties: een kind troosten dat net gevallen is en zich heeft pijn gedaan. Een vader van een gezin met kinderen troosten die net zijn vrouw verloren heeft. Ieder mens zal in zijn leven getroost zijn en getroost hebben. Christenen vinden troost in hun geloof. De Heilige Geest wordt ook wel “De Trooster” genoemd.
De opgave om als pottenbakker deze troost te verbeelden op een wijze die anderen aanspreekt, is niet eenvoudig. Ik ben momenteel druk bezig mijn werk op tijd op tijd klaar te krijgen. Ik zoek het vooral in “verbinding”, het troost gevende gevoel met je zorgen en verdriet niet alleen te staan, maar je verbonden te weten met de mensen om je heen, met God.


PANCRATIUSKERK

Jolanda Smit
Het is al heel wat jaren geleden dat ik achter mijn vader aan de kerk in Diever binnenliep.
Ik mocht zijn trompetkoffer vasthouden, en het koor stond al te wachten. Het is voor mij bijna een troost dat ik nu in zijn voetsporen mag lopen en dat mag laten zien waarvoor ik tussen 1982 en 1987 heb gestudeerd aan de Kunstacademie te Kampen.
Van oorsprong ben ik beeldhouwer, heb me verdiept in geluidskunst, installaties. Maak schilderijen en hou er van om met verschillende materialen te experimenteren. In de kerk laat ik in elk geval een beeld van een meisje zien dat omarmt wordt door haar eigen papa / de heiige geest of God.
Mijn werk heeft altijd een ondertoon vanuit de hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen, muziek en psychologie, dit komt ook omdat ik naast mijn werk als beeldend kunstenaar ook nog werk als Vaktherapeut beeldend. Het is ook de moeite waard om even te kijken op mijn website omdat daar ook beschreven staat dat het mogelijk is om voor uw dierbare een herinnerbeeld /troostbeeld of ornament op een graf te maken, met behulp van of speksteen of brons. Het kan een troost zijn iets ter herinnering zelf te maken, waarbij u begeleid wordt.


Els Klarenbeek
Dit jaar doe ik voor het eerst mee met Feest van de Geest. Al jaren hou ik mij bezig met 2 disciplines. Keramiek en schilderen op doek. De beelden vertalen een kleurrijke beleving uit verschillende tijden. En de schilderijen zijn mijn eigen fantasiewereld in kleur, soms met een realistische touch, een verhaal met een verhaal. Veel plezier.
 

terug